فهرست مطالب

Ornamental Plants - Volume:7 Issue: 1, Winter 2017

Journal of Ornamental Plants
Volume:7 Issue: 1, Winter 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سوسن عباس زاده، علی اشرف جعفری، هوشمند صفری، هومن شیروانی صفحات 1-8
    تنوع ژنتیکی 13 اکسشن از گونه Lolium multiflorum بر اساس خصوصیات کاریوتیپی مورد بررسی قرار گرفت. برای هر اکسشن، کاریوتیپ 5 سلول متافازی تهیه شد و صفات طول کل کروموزوم (TL) ، طول بازوی بلند (LA) ، طول بازوی کوتاه (SA) ، شاخص سانترومری (CI) و نسبت بازوها (AR) با استفاده از نرم افزار micromeasure محاسبه گردید. شش اکسشن دیپلوئید و هفت اکسشن تتراپلوئید بودند و تعداد کروموزم پایه برای کلیه اکسشن ها x=7 بود، همچنین تعداد ماهواره از سه تا شش، در بین اکسشن های دیپلوئید و تتراپلوئید متغیر بود. نتایج تجزیه واریانس (ANOVA) بر پایه طرح کاملا تصادفی (CRD) نشان داد که در بین اکسشن های مورد بررسی برای کلیه صفات کاریوتیپی اختلاف معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. دیاگرام حاصل از پراکنش اکسشن ها براساس شاخص های نامتقارن بودن درون کروموزومی (A1) و نامتقارن بودن بین کروموزومی (A2) و نتایج تجزیه کلاستر اکسشن ها به روش Ward نشان داد که اکسشن های مورد بررسی در سه گروه قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) نشان داد که دو مولفه اول به ترتیب 647/48 و 726/35 درصد از کل واریانس موجود را بر اساس صفات کاریوتیپی در بین اکسشن ها بیان نمودند. در مجموع 373/84 درصد از تنوع موجود بین اکسشن های مورد مطالعه با دو مولفه اول بیان شد. دیاگرام پراکنش اکسشن ها بر اساس دو مولفه اول، اکسشن ها را در چهار گروه قرار داد.
    کلیدواژگان: سیتوژنتیک، تنوع ژنتیکی، کاریوتیپ، Lolium multiflorum
  • وحید رحیمی کاکرودی، علیرضا اسلامی صفحات 9-16
    رویکرد سیاستگذاران و طراحان فضای سبز به استفاده از گونه های بومی - زینتی در طراحی فضای سبز شهری بیش از پیش در حال اوج گرفتن است؛ زیرا سازگاری و مقاومت این گیاهان به شرایط آب و هوایی و اکولوژیکی منطقه باعث کاهش هزینه و ماندگاری بیشتر فضاهای سبز می شود. بدین منظور مطالعه حاضر در غرب استان مازندران بر روی سه گونه بومی-زینتی سیکلامن، پامچال و بنفشه در طبیعت با نمونه های پرورشی آن ها انجام شد. صفات مورد اندازه گیری ظهور گل در گونه های یاد شده در طبیعت و گلخانه در فواصل زمانی دو هفته یک بار و نیز صفات مورفولوژیکی گیاه (طول و عرض برگ، دمگل، دمبرگ و گل) انجام شد. همگنی واریانس داده ها توسط آزمون لون و مقایسه دو به دوی گونه ها نیز توسط آزمون t-test مستقل انجام گردید. نتایج تحقیق نشان داد که صفات اندازه گیری شده بین دو گونه زینتی و وحشی در گونه ها، گونه های زینتی از لحاظ اندازه و بزرگ بودن مشخصات برگ بر گونه های وحشی برتری داشته و بین گونه ها اختلاف معنی دار وجود داشته است. تنها گونه های وحشی بنفشه معطر دارای طول، عرض و مساحت بیشتری نسبت به گونه زینتی آن است. ازلحاظ طول دوره گلدهی و تعداد گل تمام گونه های زینتی، زمان گلدهی و گل های بیشتری نسبت به گونه های وحشی خود دارند. هر دو گونه پامچال زینتی و وحشی دارای قدرت سبزمانی بعد از اتمام گلدهی هستند. اما بنفشه زینتی و سیکلامن وحشی پس از اتمام گلدهی از بین می روند، از طرفی بنفشه وحشی و سیکلامن زینتی پس از اتمام گلدهی زنده مانده و سبزینگی خود را حفظ می کنند.
    کلیدواژگان: سیکلامن، مورفولوژیک، زینتی، پامچال، بنفشه، وحشی، غرب مازندران
  • مالک عبید محمود، محمود سعید، نوید احمد صفحات 17-24
    اسانس استخراج شده به وسیله n-Hexane و روش تقطیر با آب از گل های یاسمن عربی که از باغات منطقه پوتوهار جمع آوری شده بود، به وسیله ی روش گاز کروماتوگرافی توده ای (GC-MS) آنالیز شد. اسانس کانکریت حاصل از گلبرگ های تازه 78/1 گرم (17/0 درصد) و اسانس مطلق حاصل از کانکریت 09/0 درصد بود. اسانس به دست آمده به روش تقطیر با آب 08/0 گرم (008/0 درصد) بود. رنگ اسانس مطلق، قهوه ای خیلی روشن بود. جرم ویژه، نقطه انجماد، کانکریت و شاخص انعکاس اسانس به ترتیب 89/0، 57 درجه سانتی گراد و 37/1 بود. تمام 35 ترکیب موجود در اسانس شناسایی شدند. اجزای اصلی (بیش از 5 درصد) عبارتند از: بنزیل بنزوات (63/15 درصد) ، ژاسمین (9/9 درصد) ، لینالول (58/8 درصد) ، ایزوفایتول (56/7 درصد) ، ژرانیل لینالول (07/6 درصد) ، فایتول (75/5 درصد) و اسید پالمتیک (01/5 درصد). اجزای دیگر اسانس از کمتر از یک درصد تا 5 درصد متغیر بودند.
    کلیدواژگان: آنالیز GC، MS، جاسمین، ان، هگزان، استخراج اسانس، پوتوهار
  • منصور مطلوبی، سپیده طهماسبی، محمد رضا دادپور صفحات 25-36
    پیش بینی مراحل رشد محصول، به خصوص زمان برداشت آن نقش بسیار مهمی در برنامه ریزی تولیدات گلخانه ای دارد. مطالعات فراوانی از کاربرد فن آوری تجزیه و تحلیل تصاویر دیجیتال برای تخمین رفتار رشدی محصول در گلخانه وجود دارد. در مطالعه حاضر تغییرات مشخصات رنگی برگ چهار رقم تجاری گل رز در طول زمان با استفاده از پردازش تصاویر رنگی توسط نرم افزار image j و فضای رنگ RGB مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که ارتباط بالایی بین اجزای رنگ برگ و مرحله رشد ساقه در ارقام دارای گل های سفید رنگ (R2 = 0. 986) و ارقام گل رنگی (R2 = 0. 94) وجود دارد و همچنین تفاوت معنی داری بین اجزای رنگ در برگ های لایه های مختلف ساقه مشاهده شد. همچنین همبستگی خوبی بین اندازه گیری مستقیم کلروفیل کل توسط روش اسپکتروفتومتری و شاخص کلروفیل به وسیله SPAD بدست آمد. در بین مدل های بررسی شده معلوم شد مدل خطی و مدل نمایی عملکرد بهتری در ایجاد رابطه منطقی بین داده های حاصل از ارتفاع ساقه و تغیرات رنگ برگ دارند، هرچند تفاوت هایی در این زمینه بین ارقام مشاهده شد. توانایی روش آنالیز تصویری در تشخیص غیر مخرب تغییرات رنگی در بین لایه های برگی و برقراری یک پیوند معنی دار و منطقی بین تغییرات رشد ساقه ارزشمند و در خور توجه تشخیص داده شد. توسعه این مدل برای سایر ارقام رز گلخانه ای مهم می تواند ابزار قوی و قابل اطمینانی در اختیار تولید کنندگان رزهای گلخانه ای قرار دهد تا بتوانند به کمک آن برنامه های تولید را تنظیم و زمان برداشت محصول و بازاررسانی را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: کلروفیل، رزهای بریدنی، آنالیز تصویری، رنگ برگ، مدل، RGB
  • علی محبوب خمامی صفحات 37-43
    این مطالعه اثر عصاره ورمی کمپوست خاک اره (عصاره آبی) را بر عملکرد و کیفیت شیمیایی دراسنا مارژیناتا رقم سه رنگ مورد بررسی قرار داد، که در طی آن گیاه تحت تاثیر چهار غلظت محلول عصاره ورمی کمپوست خاک اره (0، 250، 500 و 1000 پی پی ام) پرورش داده شد. عصاره ورمی کمپوست خاک اره با استفاده از روش استخراج بدون هوادهی، با نسبت حجمی1:10 از ورمی کمپوست خاک اره با آب تهیه شده و سه بار با فاصله دو هفته ای روی گیاهان دراسنا مارژیناتا اسپری شد. عصاره ورمی کمپوست خاک اره نسبت به شاهد مواد معدنی مانند نیتروژن (36/2%) ، فسفر (42/0%) ، پتاسیم (31/2%) ، کلسیم (76/2%) و منیزیم (23/0%) را در گیاهان بهبود بخشید. اختلاف در عملکرد و کیفیت شیمیایی گیاهان در تیمارها تا حد زیادی از طریق تفاوت در جذب ازت در بافت و تجمع ماده خشک توضیح داده می شود. هنگامی که عصاره ورمی کمپوست خاک اره بر روی گیاهان دارسنا مارژیناتا اسپری شد، رشد قابل توجهی در گیاهان مشاهده شد. سه بار اسپری عصاره ورمی کمپوست با غلظت 1000پی پی ام بیشترین تاثیر را بر عملکرد دراسنا مارژیناتا نشان داد. گیاهان کشت شده در گلدان که با 1000 پی پی ام عصاره استخراج شده از ورمی کمپوست اسپری شده بودند، بیشترین ارتفاع (33/15 سانتی متر) ، تعداد برگ (00/53) ، وزن تر ساقه (00/66 گرم) و وزن خشک ساقه (90/13 گرم) را نسبت به تیمار شاهد( 05/0 (P < داشتند. بنابراین برای به دست آوردن عملکرد بالاتر دراسنا باید مورد پذیرش قرار گیرد. این مطالعه نشان داده که عصاره ورمی کمپوست خاک اره می تواند تاثیر مثبت بر عملکرد گیاه داشته باشد.
    کلیدواژگان: کرم خاکی، برگ پاشی، ضایعات آلی، ورمی کمپوست
  • مهسا مشیدی، هادی رهانان زاده، علیرضا حمزه صفحات 45-51
    اثر پنج قارچ کش و عصاره برگ تازه چای در برابر لکه برگی و آنتراکنوز آزالیا در طول فصل تابستان 1394 در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد واحد رشت مورد آزمایش قرار گرفت. قارچ کش ها در غلظت های 1000، 2000 و 3000 پی پی ام تهیه و به منظور تعیین درصد بازدارندگی از رشد عوامل بیماری زا به کار برده شدند. اثر قارچ کش های مختلف Bavistin 50WP، Dithane M-45، Aliette، Benlate 50 WP و Topsin M 70 WP روی قارچ Pestalotia کاهش قابل توجهی در رشد پرگنه در مقایسه با شاهد به ترتیب با 5/0، 5/0، 5/0 ، 38/3 و 56/2 میلی متر و شاهد 0/88 میلی متر در دوز تجاری توصیه شده 2000 پی پی ام داشت. قارچ کش های فوق کاهش قابل توجهی در رشد پرگنه Colletotrichum داشتند و در هر سه غلظت هیچ رشدی در مقابل سه قارچ کش Mancozeb ،Thiophanate-methyl وFosetyl aluminum مشاهده نشد. با این حال حساسیت قابل توجهی در پاتوژن های جدا شده به قارچ کش های مختلف وجود داشت. غلظت های مختلف عصاره برگ تازه چای مورد استفاده، برای کنترل عوامل بیماری زا فوق هیچ کدام قادر به جلوگیری از رشد کلنی قارچ ها در سطح آزمایشگاه نبودند.
    کلیدواژگان: قارچکش های شیمیایی، کلنی قارچ، گیلان، Rhododendron spp، عصاره چای
  • نوید وحدتی، علی تهرانی فر، فاطمه کاظمی صفحات 53-61
    دمای هوا در شهرها به دلیل رخداد پدیده جزیره گرمایی و تغییر اقلیمی اجتناب ناپذیر، به طور پیوسته رو به افزایش است. این افزایش دما منجر به ایجاد مشکلاتی چند از جمله کمبود انرژی در شهرها، برهم زدن شرایط آرامش، ایجاد آسیب برای شهروندان و تشدید آلودگی ها شده است. راه های گوناگونی برای کاهش این نگرانی ها و مخاطرات وجود داشته و از این میان بام های سبز بسیار کارا و موثر نشان داده اند. این تحقیق به بررسی عملکرد ذخیره انرژی (تغییرات دمایی) در یک بام سبز با پوشش های گیاهی متنوع در ایران و شهر مشهد پرداخته است. 9 گونه گیاهی از سه دسته مهمی که معمولا در بام سبز به کار می روند (گراس، گیاهان پوششی و سدوم ها) (Agropyron cristatum، Festuca aurundinaceae، Festuca ovina، Potentila sp. ، Frankinia thymifolia، Sedum acre، Sedum spurium، Carpoboratus edulis و Vinca minor) گزینش و تغییرات دمایی در 4 فصل متوالی (پاییز، زمستان، بهار و تابستان) در قالب یک آزمایش کاملا تصادفی با 3 تکرار ثبت گردید. یک واحد آزمایشی بدون پوشش گیاهی (بام بدون پوشش) نیز به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. دماسنج های کوچک دستی برای اندازه گیری دما در هر جعبه قرار داده شد. نتایج حاکی از اختلاف معنی دار بین بام سبز و بام بدون پوشش با در نظر گرفتن تغییرات دماست (P < 0. 01). مطابق پیش بینی، گیاهان با اندازه بزرگتر و وزن زیست توده بالاتر درجه حرارت را با ثبات بیشتری نگهداشت و به ترتیب دماهای بالاتر و پایین تر کمتری در فصول گرم و سرد سال در آن ها مشاهده گردید. آسایش دمایی و کاهش مصرف انرژی می تواند با استفاده از بام سبز در سطح گسترده برای نیازهای رو به فزونی شهرها و جمعیت شهروندی، تامین گردد.
    کلیدواژگان: بام سبز، تنوع گیاهی، فصل، تغییرات دما، تغییرات فصلی
|
  • Soosan Abbaszade, Ali Ashraf Jafari, Hooshmand Safari, Hooman Shirvani Pages 1-8
    Genetic variations were studied for 13 accessions of Lolium multiflorum using cytogenetical traits. Karyotype was prepared for 5 metaphases cells of each accession and the traits of total length (TL), long arm (LA), short arm (SA), arm ratio (AR) and centromer index (CI) were determined by micromeasure software. Six accessions were diploid and seven accessions were tetraploid, the basic chromosome number was x=7, and also three and six satellites were observed for diploid and tetraploid accessions, respectively. The accessions had an asymmetry karyotype, and variations were significant (at 1% level of probability) between accessions for karyotypic characters based on analysis of variance (ANOVA). Results of mean comparison showed that the diploid accessions had higher mean chromosome length than tetraploid accessions. The results of cluster analysis by Ward's method based on the values of intrachromosomal asymmetry index (A1) and interchromosomal asymmetry index (A2) showed that the studied accessions were fallen in three groups. The tetraploid accessions had higher intrachromosomal asymmetry than the diploid accessions. Principal components analysis based on karyotypic traits for accessions showed the first two components captured 84.37% of the total variance. Principal component analysis for grouping accessions based on Scatter plot identified four distinctive groups.
    Keywords: Cytogenetic, Genetic variation, Karyotype, Lolium multiflorum
  • Vahid Rahimi Kakeroodi, Alireza Eslami Pages 9-16
    The attitude of policymakers and designers of green space is increasing toward to native-ornamental species to plant in the urban space because of their adaptation and resistance against severe weather and ecological conditions which can result in cost minimization and long-term survival in green spaces. Hence, the current study was carried out in the west of Mazandaran Province on three wild and domestic species, including Cyclamen, Primula, and Viola. Morphological traits were the appearance of blossom, length and width of leaf, pedicel, petiolate, and flower. Homogeneity of variance was done by Levene test and two groups, including wild and domestic species, were also compared by independent t-test. Results showed that all measured traits were higher in the domestic species than in wild species except wild species of Viola which had higher length, width, and area than the domestic one. All domestic species showed longer flowering period than wild ones. Two species of domestic and wild Primula enable to be green after flowering period, but domestic Viola and wild Cyclamen disappeared after the period. Moreover, wild Viola and domestic Cyclamen survived after flowering finalization
    Keywords: Cyclamen, Morphologic, Ornamental, Primula, Viola, West Mazandaran, Wild
  • Malik Abid Mahmood, Muhammad Saeed, Naveed Ahmad Pages 17-24
    The essential oil extracted by n-Hexane solvent extraction and hydro-distillation of Arabian jasmine flowers collected from Pothohar region was analyzed by GC/MS. Concrete oil recovery on fresh petal weight basis was 1.78 g (0.17%) and absolute oil recovery from this concrete was 0.09%. Essential oil recovery in hydro-distillation was 0.08 g (0.008%). The colour of absolute oil was very light brown. The readings for specific gravity, congealing point of concrete and refractive index of essential oil were 0.89, 57°C and 1.37, respectively. Overall 35 compounds were identified. Main components (>5%) were benzyl benzoate (15.63%), jasmine (9.90%), linalool (8.58%), isophytol (7.56%), geranyl linalool (6.07%), phytol (5.75%) and palmitic acid (5.01%). Other constituents varied from less than 1% to 5%.
    Keywords: GC, MS analysis, Jasmine, n, Hexane, Oil extraction, Pothohar
  • Mansour Matloobi, Sepide Tahmasebi, Mohamad Reza Dadpour Pages 25-36
    The monitor and prediction of crop developmental stages, particularly harvest time, play an important role in planning greenhouse cropping programs and timetables by cut rose producers. There have been many scientific reports on the application of image analysis technology in estimating greenhouse crop growth stages. In the present research, we studied leaf color variations over time by taking timely images from four commercial rose cultivars and processing them later using image j software in RGB color space. Results revealed a higher correlation between the leaf color variations and the stages of stem growth in both white color (R2=0.89) and colorful cultivars (R2=0.94). Furthermore, it was determined that there was a significant difference in leaf color components within stem layers in all cultivars. A good correlation was also observed between the leaf total chlorophyll measured directly by spectrophotometric method and the data acquired indirectly from SPAD readings. Among the models fitted to the stem height and color variation data, linear and exponential models performed best. However, some differences were observed between the cultivars. The potential observed in image analysis technique in detecting color differences among the leaf layers and its versatility in non-destructive determination of a link between the leaf color changes and rose stem growth give it the utmost merit and applicability in greenhouses. Developing such a model for other important cultivars of greenhouse roses will make it possible to equip rose greenhouses with several powerful and reliable tools in order to assist the growers to precisely adjust the crop harvest time and accurately plan their operations according to the market demand and policy.
    Keywords: Chlorophyll, Cut roses, Image analysis, Leaf color, RGB model
  • Ali Mahboub Khomami Pages 37-43
    This study investigated the effects of the sawdust vermicompost extract (aqueous extract) on yield and chemical quality of Dracaena marginata var.‘Tricolor’ grown under four sawdust vermicompost extract solutions (0, 250, 500 and 1000 ppm). The sawdust vermicompost extract was prepared using non-aerated extraction methods with 1:10 (v/v) of sawdust vermicompost to water and was sprayed three times two weeks on the D. marginata plants. Sawdust vermicompost extract improved mineral nutrients of plants such as nitrogen (2.36%), phosphorus (0.42%), potassium (2.31%), calcium (2.76%), and magnesium (0.23%) compared to controls. When the sawdust vermicompost extract was sprayed on the D. marginata plants, it showed a significant growth of plants. The three-time spray of 1000 ppm vermicompost extract also reflected too great influence over the yield of D. marginata. Plants grown in pots sprayed with 1000 ppm vermicompost extract exhibited higher height (15.33 cm), leaf number (53.00), shoot and leaf fresh weight (66.00g), and shoot and leaf dry weight (13.90 g) than control treatments (P
    Keywords: Earthworm, Foliar spraying, Organic waste, Vermicompost
  • Mahsa Moshayedi, Hadi Rahanandeh, Alireza Hamzeh Pages 45-51
    The effect of five fungicides and tea extracts was tested against anthracnose disease and leaf spot of Azalea during summer (2015) at the laboratory in Rasht Branch, Islamic Azad University. Commercially formulated fungicides at 1000, 2000 and 3000 ppm concentrations and the regression of normalized growth rate were used to determine the EC50. The application of different fungicides on Pestalotia sp., Bavistin 50WP, Dithane M-45, Aliette, Benlate 50 WP and Topsin M 70 WP gave significant reduction in colony growth, i.e. 0.5, 0.5, 0.50, 3.38 and 2.56 mm, respectively as compared to control (88.00 mm) in 2000 ppm at recommended doses. The application of different fungicides on Colletotrichum sp. Resulted in significant reduction in colony growth. The fungicides were tested against Colletotrichum sp. at 1000, 2000 and 3000 ppm concentrations, and no growth was observed in Mancozeb, Thiophanate-methyl and Fosetyl aluminum at any concentrations. Three of the tested fungicides suppressed mycelial pathogen growth effectively. However, there were significant differences in the sensitivities exhibited by the examined pathogen isolates. Concentrations of extracts from fresh tea leaves used to control the disease agents could not prevent the growth of fungal colony.
    Keywords: Chemical fungicides, Fungal colony, Guilan, Rhododendron spp, Tea extracts
  • Navid Vahdati, Ali Tehranifar, Fatemeh Kazemi Pages 53-61
    The temperature of cities continues to increase because of the heat island phenomenon and the undeniable climatic change. The observed high ambient temperatures intensify energy problems in cities, deteriorates comfort conditions, put in danger the vulnerable population and amplify the pollution problems. There are some suggested ways to reduce these issues, among them vegetated roofs are shown to be promising. This study describes energy consumption performance of an extensive modular type green roof with different plant selections using a randomized complete design in Mashhad, Iran. Nine species from three major taxonomic and functional plant groups (grasses, ground covers and sedums) namely (Agropyron cristatum, Festuca aurundinacea, Festuca ovina, Potentilla sp., Frankenia thymifolia, Vinca minor, Sedum acre, Sedum spectabile, Carpoboratus edulis) were selected. Temperature fluctuations during four seasons were recorded with three replicates. Experimental trials with growing beds without plants (bare roofs) were also used as controls. Small hand manual thermometers were placed in each module (box) and air temperature was also recorded. The results showed very significant temperature differences between the green and bare roof modules. Larger plants with higher biomasses kept temperatures more stable. Thermal comfort and energy saving was achieved using green roofs in this research and it could be well used in a large scale for growing cities and population energy requirements.
    Keywords: Green roof, Plant variation, Season, Temperature fluctuation, Thermal performance